Kuka voi enää tosissaan väittää, ettemme polveudu apinoista? Kursivoidut lainaukset ovat Otavan suuresta eläintietosanakirjasta, simpanssien kohdalta.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

"Varhain aamulla kun simpanssi herää, se työntää takapuolensa pesän reunan ulkopuolelle ja ulostaa varoen tarkasti likaamasta pesää. Tämän jälkeen se saattaa mennä takaisin nukkumaan, alkaa mutustella jotain ruokaa, jos sitä sattuu olemaan käden ulottuvilla tai sitten se alkaa hiljalleen päivän työnsä."

 

No, me olemme kehittyneet sen verran, että meillä on wc:t. Muuten kuulostaa hyvinkin tutulta toiminnalta.

 

"Simpanssien elämä luonnossa on meluisaa, rauhallista ja ystävällistä. Ne huutelevat kovalla äänellä kaiken päivää, joskus yölläkin. Huutelua esiintyy monenlaisissa tilanteissa. Pesänrakennusta ja aamuista heräämistä juhlistetaan ääntelyllä, varsinkin jos kyseessä on suuri lauma. Lauman hajaantuessa huudetaan, ja yleensäkin kulkiessaan ne huutelevat usein ilman mitään havaittavaa syytä."

 

Jeps, tutulta kuulostaa. Kesällä Helsingin kämpässä oli jatkuvasti jotain mölinää ilmassa, vaikka asukkaita oli pääsääntöisesti asunnossa vain kaksi. Suuremmalla porukalla liikenteessä ollessa on välttämätöntä "välillä" jokaisen korottaa hieman ääntään (sillä jokaisellahan se tärkein asia on aina sanottavanaan...). Kohdasta "pesänrakennusta juhlistetaan" tulee mieleen meidän ihmisten toiminnassamme vain yksi sana: tuparit.

 

"Kun kaksi erossa ollutta yksilöä kohtaa toisensa, ne suorittavat eräänlaisen tervehtimisseremonian. Kaksi urosta voi tervehtiä toisiaan kohottamalla toisen kätensä korkealle ja juoksemalla toisiaan kohti. Sitten ne kietovat kätensä toistensa ympärille."

 

Meillä ihmisillä: ystävättäret kohtaavat: " MOIII!!! vitsi siitä on NIIN pitkä aika *halaus*...ihana nähä sua!!!" Kaksi kaveria tapaa (siis miespuolista, tosin yleensä iän karttuessa myös tervehtiminen muuttuu hillitymmäksi): "Kato jätkä! Perk...!"*läimäytys selkään ja/tai painiotteen ottaminen* "Mitä jätkä, mitämitä?? Painitaanko? Häh? Ei oo jätkää vähään aikaan näkyny!?!?"

 

 

Vastaavanlaista, hyvinkin polveutumisemme apinoista todistavaa, käyttäytymistä pääsee/joutuu todistamaan hyvinkin usein: esimerkiksi yökerhoissa/baareissa/taksijonossa/nakkikiskalla. Lisäksi kokonaan oma lukunsa on mahtavat "kosioseremoniat" "pariutumisriitit" ynnä muut käyttäytymismallit, jotka turvaavat (sekä parempien että niiden surkeampienkin) geenien jatkumisen.

 

 

Viihteelle lähtöä odotellessa, Ouska the Monkeygirl, kiittää ja kuittaa.